Skip links
Het onderwijs bevat een schatkist aan informatie

Het onderwijs bevat een schatkist aan informatie

Het onderwijs is geen rijke sector, maar bevat wel een schatkist aan informatie die heel lucratief voor criminelen is.
Na de gezondheidszorg bevinden zich in de digitale onderwijssystemen de meeste bruikbare gegevens: persoonsgegevens, financiële data, informatie over (geestelijke) gezondheid en kennisniveau, data van onderzoeksproject enz.

Met deze data valt een hoop geld te verdienen.
Daarom vinden de meeste cyberaanvallen in het onderwijs plaats.

Feiten

  • De onbekendheid met de dreiging binnen het onderwijs vormt samen met de alsmaar toenemende hoeveelheid gevoelige data en het beperkte bewustzijn van impact én snel vorderende ontwikkelingen een gevaarlijk beeld voor de Nederlandse samenleving.
  • Het risico op phishing wordt binnen het onderwijs onderschat. In werkelijkheid komt dit vaker voor dan men denkt.
  • Het aantal datalekken zijn verdubbeld.
    Bij cyberaanvallen wordt nog vaak data buitgemaakt die organisaties onnodig verzameld of te lang bewaard hebben.
    Aleid Wolfsen: ‘Organisaties zouden veel kritischer moeten zijn op de hoeveelheid persoonsgegevens die ze bijhouden. Wat je niet opslaat, kan ook niet worden gestolen. Veel schade kun je zo gemakkelijk voorkomen.’(bron AP)
  • 5% of minder van het IT-budget wordt in het onderwijs besteed aan privacy en security tegenover 26-29% in het bedrijfsleven.
    Zet dit af tegen het feit dat 60% van alle cyberaanvallen is gericht op het onderwijs en het feit dat het onderwijs grossiert in persoonsgegevens en werkt in een tamelijk open omgeving door een grote en diverse groep aan gebruikers.

Jouw school vormt een schatkist aan informatie voor cybercriminelen.

Wees je ervan bewust dat jij de laatste verdedigingslijn bent bij een phishingaanval.
Train jezelf daarom om nepmails te herkennen. Je kunt jouw kennis testen aan de hand van de quiz van jigsaw. Of bekijk de kennisitems in het selfserviceportaal. Hier vind je handige kennisitems die jou kunnen helpen om gegevens van jezelf en je studenten goed te beschermen. Voor opleidingen en trainingen over AVG kun je in de online academy terecht.

Whitepaper ‘Phishing in het onderwijs’.

Waarom hackers zich zo graag op onderwijsinstellingen richten en welke maatregelen je kunt nemen, lees je in deze whitepaper.

Andere artikelen