Wereldwijde aanval met gijzelsoftware

ransoware

Op vrijdag 12 mei 2017 werden allerlei organisaties wereldwijd getroffen door de massale aanval met nieuwe gijzelsoftware (ransomware), WannaCry/WCry/WanaCrypt of WanaCryptor genaamd. Systemen van ziekenhuizen werden uitgeschakeld, autofabrieken stopten de productie, klanten van parkeergarages konden niet betalen, informatieborden van de Duitse spoorwegen werkten niet en er vond zelfs spoedoverleg in het Witte Huis plaats. Deze gijzelsoftwareaanval is volgens Europol de grootste in omvang ooit en heeft minimaal 230.000 computers gegijzeld in meer dan 150 landen.

 

Gijzelsoftware zoals WannaCry is met name gevaarlijk omdat die zich binnen het (school)netwerk kan verspreiden. Dit gebeurt door middel van een bekende kwetsbaarheid binnen Windows systemen van servers en werkplekken. Microsoft heeft een aantal maanden geleden al software updates uitgebracht. Ook voor oudere Windows versies. Het is daarom belangrijk dat alle computers, eigen gebruik of beheerd, up-to-date zijn en voorzien van de laatste softwareversie.

 

KIEN heeft preventieve acties ondernomen om een besmetting tegen te gaan. Maar waterdicht zijn systemen nooit. De ‘mens’ blijft de zwakste schakel. Daarom kun je als gebruiker ook het volgende doen:

 

  • Wees zeer voorzichtig met emailberichten van onbekende afzenders.
  • Open NOOIT bijgevoegde documenten en/of links, zoals een unsubscribe link bij emailberichten van onbekende afzenders.
  • Maak regelmatig back-ups van je bestanden.
  • Is je computer besmet? Nooit betalen!
  • Neem in geval van twijfel altijd contact op met de Helpdesk van KIEN.

 

De helpdesk is bereikbaar op nummer 088- 657 20 80