Skip links

Wie is het meest creatief met ICT?vernieuwend met ICT?inspirerend met ICT?

Op deze pagina vind je het overzicht van alle genomineerden voor de Future Proof Awards 2022.

Het zijn stuk voor stuk collega’s die leuke en vooral nuttige digitale middelen gebruiken om hun lessen te verrijken. Er is ook een groep die het aandurft om de processen in het onderwijs, op school en in de klas eenvoudiger, leerzamer, nuttiger of spannender te maken. Anderen steken hun ziel en zaligheid weer in het meenemen en uitleggen van nieuwe technieken aan collega’s. Kortom: Er zijn tal van initiatieven die jou ook kunnen helpen bij het digitaal ontwikkelen maar waarvan je niet wist dat ze zo dichtbij waren. Bekijk ze hieronder. Op 9 november zijn de winnaars bekend gemaakt.

categorie inspirerend

Guus Vergouwe
Guus aan het woord
inspirerend
Guus Vergouwe – Docent en mentor D&P  | Insula Leerpark

Guus past moderne techniek toe in de alledaagse lessen. Door gebruik te maken van een eigen geschreven lesmethode, waarin veel korte praktische opdrachten, zitten kan hij de moderne technieken snel toepassen in zijn lessen. Het gaat om de lessen binnen het profiel vak D&P maar ook de keuzevakken Bijzondere Keuken, Fotografie, Robotica, Domotica en Presentatie & Styling. Denk hierbij aan bordspelontwikkeling waar de leerling door middel van 3D tekenen zijn eigen pion ontwerpt en afdrukt, bij fotografie het gebruik van drones. Maar ook een keuzevak als bijzondere keuken waar de leerling op zoek gaat naar een 3D model, wat met speciaal voedselveilig kunststof geprint wordt, welke tijdens de kookopdrachten gebruikt wordt. Uiteraard zitten de vakken domotica en robotica vol met moderne techniek.

Als een olievlek verspreid het gebruik van alle moderne middelen die we op onze Insula vestiging hebben richting de verschillende vakken, maar door mijn deelname aan zowel het project van Sterk Techniek Onderwijs (STO) als Skillz inspireer ik ook basisschooldocenten en -leerlingen.

Uiteraard hoop ik op veel stemmen, maar nog meer om je te ontmoeten tijdens de Future Proof Awards middag waar we vanuit Skillz, de werkplaats van de toekomst, met een leuke robot ‘maze challenge’ staan. Tot 9 november!

inspirerend
Laura Smits – Docent Techniek & NaSk | Dalton Vakcollege

Waar voorheen alleen leerlingen met techniek profiel moderne techniek kregen heeft Laura een vak opgebouwd waarbij leerlingen van alle verschillende profielen zich kunnen ontwikkelen in moderne technieken. Vanaf de basis van ICT tot aan specifiek afgestemde opdrachten voor de interesses van de leerling, zo leert de één zijn/haar eigen website maken terwijl een andere robotarmen leert aansturen. Techniek is voor iedereen.

remco van der sluis
inspirerend
Remco van der Sluis – ICT, ICM, privacy en W&T | NESTAS scholengroep

Leuk om genomineerd te zijn. Binnen Nestas doen mijn collega’s en ik ons best om veel op de scholen aanwezig te zijn en proberen we makkelijk bereikbaar te zijn. We zorgen niet alleen voor alle infrastructuur rondom ICT, maar we lossen ook problemen zo snel mogelijk op. Daarnaast ondersteunen we ook teams en collega’s als het gaat om onderwijskundige ICT-vragen. Een combinatie waar ik persoonlijk trots op ben.

Behalve deze ICT-zaken ben ik, samen met team W&T, ook verantwoordelijk voor 2000 Wetenschap en Technieklessen. Deze worden bovenschools georganiseerd, gepland, deels uitgevoerd en inhoudelijk geschreven.  Samen met bijna 10 partners geven we lessen in robotica, digitale geletterdheid, mediawijsheid maar ook timmeren of het werken met magneten wordt aangeboden. Dat is een hele klus maar het is zo mooi om te zien wanneer het in de praktijk blije geïnteresseerde Nestas-leerlingen oplevert.

Opdracht voor de robotjuf!

winnaar

Team praktisch leren  | SPON locatie De Kameleon

Op SBO de Kameleon zijn er 2 praktisch leren groepen. Deze groepen zijn vooral praktisch bezig en zo dus ook met ICT. Om het onderwijs meer betekenis te geven, zijn wij veel bezig met alledaagse dingen, gebruiken wij veel materialen en is het vooral heel betekenisvol.

Om iets aan te leren gebruiken wij vaak kleine stapjes die samen tot een groter doel leiden.

Waar de meeste scholen het EDI model gebruiken om hun lessen vorm te geven, doen wij dat met Het 4C/IDmodel (uitleg: bestaat uit vier gerelateerde componenten, waarmee een onderwijsontwerp kan worden vormgegeven: leertaken – een opeenvolging van steeds moeilijkere complexe opdrachten; ondersteunende informatie – wat je nodig hebt om een taak/taken te kunnen uitvoeren).

Als voorbeeld de opbouw van programmeren:

  • Als eerste les wordt er een ontdekking gedaan met programmeren: de juf is een robot en moet een boterham met pindakaas smeren. De leerlingen geven stap voor stap uitleg. We komen er achter dat dit nog best lastig is.
  • We gaan de verkenning maken met programmeren met tekens en een vloerpuzzel. We programmeren onszelf en zien al snel wanneer we een fout maken omdat we de puzzel afstappen.
  • Daarna gaan we op ontdekking met de bee-bot en kijken eerst eens wat dit bijzondere apparaatje kan.
  • Daarna gaan we de bee-bot actief inzetten met verschillende matten. We voeren enkelvoudige opdrachten uit en naarmate we er beter in worden, voeren we ook meervoudige opdrachten uit. De kinderen leren elke les meer en meer en worden er zichtbaar beter in. De basis van het programmeren is nu duidelijk en het doel is in meerdere fases behaald.

Om dit proces weer te geven zijn er een aantal foto’s en een video toegevoegd.

Op deze manier zijn wij binnen ons praktische onderwijs dus ook bezig met ICT !

sonja visser
Sonja aan het woord
inspirerend
Sonja Vissers – leerkracht | IKC De Fontein

In een (onderwijs)wereld die steeds sneller gaat, waar informatie met één druk op de knop voorhanden is en kinderen recht hebben op maatwerk, hebben ze eigenlijk een tovenaar nodig voor de klas. Een extra leerkracht kan natuurlijk ook, maar met alle tekorten is het passen en meten. Ik heb van diverse instructielessen qr-codes gemaakt. Willen ze extra instructie tijdens het zelfstandig werken, dan scannen ze de code en krijgen de instructie van hun keuze nogmaals aangeboden. Op eigen niveau versnellen? Qr-kaart! Aan een persoonlijk doel werken? Qr-kaart!

Huiswerk voorzie ik van een Qr-code, zodat er thuis ook nog (extra)instructie beschikbaar is. En zelfs in de leeshoek hangen Qr-kaarten met luisterboeken. Op de hulplijn in de klas hangen qr-codes welke ondersteunend zijn aan het les-of leerdoel. De keuze is reuze en de mogelijkheden zijn eindeloos. Het geeft mij als leerkracht mogelijkheden om nog meer te differentiëren, zonder dat ik daar zelf altijd fysiek voor nodig ben. Het draagt ook nog eens bij aan eigenaarschap en executieve functies en verhoogt de intrinsieke motivatie bij de kinderen.

Gelukkige kinderen, gelukkige juf. 🍀

categorie vernieuwend

Else-Mieke Korporaal
Else Mieke aan het woord
vernieuwend
Else-Mieke Korporaal – Docent Aardrijkskunde | Stedelijk Dalton Lyceum Locatie Kapteynweg

Else-Mieke is naast docent en mentor ook één van drijvende krachten van DaltonPlus. Zij ontwikkelt mee aan het digitaal onderwijs, werken met leerdoelen en het ontwikkelen van de studieplanners binnen DaltonPlus. Ook heeft zijn meegeholpen met het opzetten van digitaal lesgeven en het schrijven van handleidingen voor collega’s over het digitaal werken in Coronatijd. Een ander initiatief waarmee zij zich bezighoudt is Digitaal differentiëren in de onderbouw. Zij geeft workshops aan docenten en studenten over digitaal lesgeven en differentiëren. Binnen haar vakgebied Aardrijkskunde, ontwikkelt zij een formatief, digitaal lesprogramma en is ook betrokken bij het ontwikkelen van lesmateriaal binnen het pilot-vak ‘Informatie Technologie’ op locatie Kapteynweg. Daarnaast werkt zij aan het ontwikkelen van (digitale) vakoverstijgende- en ICT-projecten in de onderbouw, denkt zij mee in de bovenschoolse werkgroep ICT, heeft zij de taak van ICT-ondersteuner op school voor leerlingen, het beheren van de Chromebooks op locatie Kapteynweg en is zij een Nearpod certified educator.

Kim van Schie
Kim aan het woord

winnaar

Kim van Schie | Da Vinci Zorg & Welzijn

Ik ben genomineerd voor het implementeren van LessonUp in mijn docententeam (opleiding verpleegkunde op het Da Vinci college) en mijn vernieuwende stijl in het vormgeven van het onderwijs m.b.v. ICT. Voor het implementeren van een tool is het uitvoeren van een behoefteanalyse onder studenten onmisbaar. Daarnaast neem ik de visie van de school mee en vraag ik de andere stakeholders (vakdocenten, het managementteam) om input. Deze informatie bundel ik en gebruik ik als richtingaanwijzer om de best passende tool te vinden en te implementeren. Zo is LessonUp  in eerste plaats geïmplementeerd omdat studenten graag een digitale quiz wilden en meer interactie in een (online) les, daarnaast bleek het gemakkelijk in gebruik voor het grotendeel van mijn collega’s. Voor mij staat het leren van de student centraal bij elke tool die ik implementeer. Het gaat mij dus niet om het implementeren van een tool om de tool, maar echt om het doel om met ICT het leerrendement en het lesplezier te verhogen!

Naast de implementatie van tools in het curriculum, houd ik mij bezig met het versterken van de digitale geletterdheid van de studenten door hier lessen over de geven en door dit bij andere vakken te implementeren, zodat studenten hetgeen ze leren direct kunnen toepassen.

Daarnaast ben ik de kartrekker van de implementatie van VR en heb ik daarbij student assistenten opgeleid om andere docenten te kunnen trainen en ondersteunen. Bij elke stap die ik zet, neem ik collega’s mee op mijn reis naar een toekomst die vraagt om digitale geletterdheid. Ik zou graag andere inspireren met mijn manier van implementatie en de betrokkenheid van de student hierbij. Uiteraard ben ik ook heel nieuwsgierig naar andere initiatieven! Ik neem dolgraag iets mee terug naar mijn onderwijspraktijk.

categorie creatief

Myrthe aan het woord
creatief
Myrthe Zwiers | IKC De Sterrekijker

Myrthe werkt als leerkracht al enige tijd met de Greenscreen DoInk app op Ipad. Zij kan zowel kinderen hiermee aanzetten tot uitvoeren, maar ook zeker collega’s begeleiden (met name in de bovenbouw) om bijvoorbeeld tot een film te komen die wordt gebruikt bij het afscheid van groep 8.

rick keldermans
Rick aan het woord

winnaar

Rick Keldermans | HBO Drechtsteden

Rick is docent Engels en heeft het afgelopen schooljaar de module Internationale Oriëntatie op een creatieve manier vormgegeven o.a. door middel van het inzetten van kennisclips. Dit werd door studenten enorm gewaardeerd waardoor hij dit jaar extra taakuren heeft gekregen om collega’s te ondersteunen en enthousiasmeren zodat zij dit zelf kunnen gebruiken in hun les.

Lesson one in a nutshell