Kaspersky Lab in de media

De afgelopen weken duiken er regelmatig berichten over Kaspersky Lab op in de media. Het lijkt er op dat zij het doelwit zijn van een wijdverbreide campagne, gericht op het in diskrediet brengen van het bedrijf. Kaspersky is geïmplementeerd als de standaard beveiligingsoplossing binnen ons samenwerkingsverband, daarom vinden wij het belangrijk om je hier over te informeren. 

Kaspersky reageert als volgt op de vermeende aantijgingen:

 

 

“Tot op heden is er geen geloofwaardig bewijs gepresenteerd, hetzij aan ons, hetzij in het openbaar, ter onderbouwing van de beweringen in recente nieuwsberichten. Wij verklaren nadrukkelijk en categorisch dat Kaspersky Lab geen gebruikersinformatie verstrekt aan derden, en we ondersteunen geen enkele overheid ter wereld met spionageactiviteiten. We nemen de veiligheid van onze producten echter uiterst serieus en stellen het bijzonder op prijs om details te vernemen van degenen die de  beschuldigingen hebben geuit, zodat dit ons kan helpen bij ons onderzoek. De recente beweringen betreffende het bedrijf zijn op geen enkele manier bevestigd. Het enige deel van het verhaal dat verifieerbaar is en waar we zelf uitgebreid over hebben gerapporteerd, is toen in 2015 onze interne systemen door Duqu 2.0 zijn gehackt. Als de verhalen kloppen, dan is de enige betrokkenheid van Kaspersky Lab geweest dat onze software malware op het apparaat van een gebruiker heeft opgespoord en dat er data naar ons cloudbeveiligingscomponent zijn verzonden, om zo onze gebruikers over de hele wereld te beschermen”.

Verschillende Amerikaanse overheidsinstanties hebben ongefundeerde beschuldigingen geuit van spionage op basis van anonieme bronnen. Het lijkt er op dat Kaspersky verzeild is geraakt in een geopolitiek spel dat niets te maken heeft met de kwaliteit van hun beveiligingsoplossingen. Het motief achter de beschuldigingen is niet bekend maar duidelijk is wel dat deze zijn gebaseerd op geruchten, niet op bewijs. Kaspersky heeft geen enkele regering ooit geholpen bij cyberspionage en zal dit ook nooit doen. Het bedrijf blijft er hard aan werken om hun onschuld aan te tonen en het blijft hun prioriteit om de beste producten te blijven ontwikkelen en samen te werken met de cybergemeenschap om iedereen te beschermen tegen cybercriminaliteit.

De officiële reactie van Kaspersky Lab kun je hier teruglezen.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit onderwerp, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via 088-6575000.